Haptonomie

De Oldehove, olieverf op doek

Anneke Burg Dijkstra

Praktijk voor haptonomie Leeuwarden

Haptonomie

Het woord haptonomie is o.a. afgeleid van het "Oud Griekse" woord hapsis, wat aanraking of contact betekent. In contact zijn met jezelf en je omgeving is essentieel om in balans te kunnen zijn en blijven.

 

Haptonomie gaat over voelen. Voelen in relatie tot de ander en ook voelen in relatie tot jezelf. In ons gevoelsleven ligt onze identiteit en ervaren wij wie wij zijn.

Toch is het niet vanzelfsprekend om daar bij te kunnen, om vanuit die identiteit te leven. Veelal groeien wij op met het idee dat wij, voor ons handelen en voor de keuzes die wij maken, argumenten moeten geven die wij vervolgens moeten verdedigen. Zo worden wij afhankelijk (gemaakt) van het oordeel van de ander.

 

Als wij onze keuzes laten afhangen van de verwachtingen en de mening van anderen, met andere woorden ons aanpassen, blijkt het niet eenvoudig te luisteren naar hoe het voor ons zelf ligt.

Deze aanpassing, het gevoel dat daarbij hoort en de daaruit ontstane patonen, kunnen een belangrijke oorzaak zijn voor het ontstaan van een disbalans tussen verstand en gevoel. Dit kan zich uiten in diverse psychische en/of lichamelijke klachten. Daarnaast kunnen zich onduidelijkheden en conflicten voordoen in relatie tot de mensen om je heen.

Jel-An, in contact met zichzelf en haar omgeving

Praktijkadres:

Fonteinland 7C

8913CZ Leeuwarden

 

Correspondentieadres:

Nieuwestad 97 A

8911CL Leeuwarden

 

Mailadres:

info@haptonomieleeuwarden.nl